Pirinç

Her gün yediğimiz besinlerin başında gelen pirinç , aslını isterseniz el emeği ve alın teri en çok olan gıda maddelerinin neredeyse başında gelir. 
Çocukken, soframızda pirinç pilavı ve ya pirinç ile yapılan bir yemek olduğunda babamın; tek bir tanesini dahi tabakta bırakmamıza izin vermediği bir üründür. "O kadar zor ki pirinç yetiştirmek, toplamak..." diye başladığı cümle, bizim pirinç hikayelerini dinleyerek farkında olmadan bitirmemize neden olurdu yemeğin tamamını.
"Çinliler neden bu kadar zeki zannediyorsunuz?" cümlesi ile de biterdi. 
Kısaca tarihine baktığımızda: 

Milattan önceki zamanlarda Çin'de üretilmeye başlanan pirinç, Yunanlılar tarafından keşfedilmeden önce Hindistan da kullanılmıştır. Kayıtlar, pirincin Çin'de kullanılmaya başlamasının üzerinden yaklaşık 4000 yıl geçmiş olduğunu bulgulamaktadır. Klasik Çince'de tarım için kullanılan kelimeler pirinç için kullanılan kelimelerle benzer anlamı taşırlar, bu durum bir anlamda lisanın oluştuğu dönemde pirincin ana tarım maddesi olduğunun altını çizmektedir. Çeşitli Asya ülkelerinde pirinç ve yemek aynı kelime ile tanımlanmaktadır. Oriyental sanatın geleneksel motifleri arasında pirinç ekim, toplama merasimleri resmedilmiştir. Günümüzde binlerce çeşit pirinç tohumu bulunmaktadır fakat pirincin orjinal formu halen bilinmemektedir.


    Yağ ve protein oranı diğer tahıl ürünleri ile karşılaştırıldığında daha düşüktür. Mucize eseri,şimdilerde pirinç tohumları eskiye oranla daha fazla protein içermektedir. Doğu'da pirinç yemeklerle birlikte, soya sosu kullanılarak tüketilmektedir, bu durum mineral eksikliğini azaltmakta ve çeşitli hastalıkları önlemekte etkili olmaktadır. Amerika'da ise, pirinç fabrikaları kahvaltıda yenmek üzere veya atıştırmalık olarak kullanılabilecek şekilde pirinç üretiminde bulunmaktadırlar. Mineral açısından zengin olmayan pirinçten ekmek ancak diğer tahılların unları ile karıştırılarak yapılabilmektedir.

    Ülkemizin kişi başına pirinç tüketimi 7 kg dır.Asya ile karşılaştırıldığında oldukça az bir miktara tekabul etmektedir. Şöyle ki Amerika'da kişi başına yıllık pirinç tüketim miktarı yaklaşık olarak 11 kg iken Asya'da bu miktar 90-181 kg arasında değişmektedir. Sadece buğday ve mısır, pirinç üretimine yaklaşık miktarda üretilmektedir.
Ülkemizde ve son dönem doğal gıda ürünlerinin üreticilerindeki sayının giderek azalması maalesef çocuklarımıza ve kendimize sağlıklı ürün bulmakta zorlandığımızın ispatı.
Bu anlamda doğal gıda ürünlerinizi www.onlinegidamarketim.com dan temin edebilirsiniz. Güven içinde :)

Uzun taneli pirinç: Uzunluğu eninin 4 veya 5 katı olan uzun ve ince taneler. Pişirildiğinde tane tane, hafif ve yumuşak olur.
Orta boy taneli pirinç: Uzunluğu eninin 2 veya 3 katı olan, uzun taneli pirinçten daha kısa ve geniş taneler. Pişirilmiş taneler daha nemli ve yumuşak olur ve uzun taneli pirince göre birbirine yapışma eğilimi daha fazladır.
Kısa taneli pirinç: Kısa, tombul, hemen hemen yuvarlak olan tanelerdir.
Aromatik pirinç: Kavrulmuş fındık veya patlamış mısıra benzer bir doğal aroması ve tadı vardır. En yaygın yerli aromatik pirinçler basmati, jasmine ve della'dır.
Tatlı pirinç: Kısa, tombul, opak taneli pirinç. Pişirildiğinde pirinç şeklini kaybeder ve çok yapışkan ve glütenli olur.

Neden Pirinç Tüketmeliyiz? İşte, 10 Neden…
1. Karbonhidratların iyi bir kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması söz konusudur. 100 gr pirinç 360 kalori verir. Glisemik indeksi sofra şekerine göre daha düşüktür. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmez. Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.
2. Alerjen öğeler içermez. 6. ayını dolduran bebeklerde muhallebi yapımında pirinç unu kullanılması önerilir.
3. Bitkisel besinler içerisinde iyi dereceli protein kaynağıdır. Yoğurt, yumurta, baklagillerin yer aldığı menülerde pirinçten gelen protein değeri daha da artar.
4. Gluten içermez. Bu nedenle çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir.
5. Kabuksuz pirincin lif içeriği çok az olduğundan ishal tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
6. Sporcuların artan karbonhidrat gereksinimi için iyi bir kaynaktır. Sporcuların fazla proteine değil karbonhidrata gereksinimleri vardır. En ekonomik yakıt karbonhidratlardır.
7. Tek başına şişmanlatmaz. Aslında hiçbir yiyecek tek başına şişmanlatmaz. Yeter ki kişi ihtiyacı olan enerjiyi yeterince alsın ve harcasın. Harcanmayan fazla enerji kaynağı ne olursa olsun şişmanlığa neden olur.
8. İçerdiği bol potasyum ve az azot ile kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağlar. Bu özelliğinden dolayı hipertansiyon ve böbrek hastalarında sık tüketilmesi uygundur.
9. Pirinç B gurubu özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. B grubu vitaminler enerji oluşumunda yardımcıdır. Karbonhidrat, protein ve yağların vücutta kullanımı için gerekli yardımcı enzimlerin aktivitelerinde etkindirler.
10. Besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastaların başlıca yemeğidir.


100 gr Pişirilmemiş Haşlanmış Pirinçte Mineral ve Vitaminler
Sodyum               :              5,000 mg
Potasyum             :              120,000 mg
Kalsiyum              :              60,000 mg
Magnezyum          :              31,000 mg
Demir                   :              1,500 mg
Fosfor                  :              136,000 mg
E vitamini              :              0,130 mg
B1 vitamini           :              0,100 mg
B2 vitamini           :              0,070 mg


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zener Kartlarıyla Duyu Ötesi Algılama Yeteğinizi - 6. Hissinizi - Test Edin...

Göğüs Büyüten Mucize Bitkiler

Oriflame Tender Care

Cilt Lekeleri için Oriflame Novage Bright Sublime

Oriflame Aralık Kataloğu

Saç Uzatan Formüller