TOPUKLU AYAKKABI SEÇiMi


topuklu ayakkabı
Topuklu ayakkabı
İnce, kalın ya da dolgu olması fark etmek topuklu ayakkabı sizin, topuklu ayakkabının boyunun 5 cm.’den az olması gerekiyor. Bu önlemle birçok ayak sorunundan kurtulmak mümkün.
İsveç Ayak Sağlığı’ndan kiropodist Özgül   İşgör, topuklu ayakkabı seçiminin püf noktaları hakkında sorularımızı yanıtladı.

Yüksek
topuklu ayakkabılar, ayak sağlığını nasıl tehdit ediyor? topuklu ayakkabılar, insanların yürürken ayak üzerinde oluşturduğu basınç dağılımını bozarak deformasyonlara neden olabilir. Yürürken üç nokta temasını esas alırız. Yani topuğumuzu, birinci parmağımızı ve beşinci parmağımızı baz alan bir üçgen taban üzerine basarız. Yüksek topuklu ayakkabıların kullanımıyla topuk, olması gerekenden daha yükseğe çıkarılınca yük dağılımı bozulur. En fazla yük taşıması gereken topuğa binen yük azalır ve sonuçta birinci parmağımız beşinci parmağımıza göre daha fazla yük altında kalır. Bu durumun uzun süre devam etmesi, ayakta ve özellikle de birinci parmak ekleminde deformasyonlara, nasıra, tendon ve bağlarda zorlanmalara yol açabilir.


Topuklu ayakkabı, ne süreyle ayakta kalmalı?

Topuklu ayakkabılar ayakta kaldığı sürece organın gereğinden fazla yorulmasına sebep olur. Biri 4, diğeri 7 cm. yüksekliğinde topuklu ayakkabı giyen iki kadından, 7 cm. topuklu giyen diğerinden 7 kilometre fazla mesafe kat etmiş kadar yorulur. Bu yüzden ayak sağlığını korumak için ayakların ara sıra ayakkabılardan çıkarılarak dinlendirilmesi gerekir.

topuklu ayakkabıyı ayaklarıma zarar vermeden nasıl giyerim?

Topuklu ayakkabılarınızı ayaklarınıza zarar vermeden giyebilmek için birtakım yardımcı ürünler kullanabilirsiniz. Ayak tarağı koruyucusu bu seçeneklerden biri. Ürünün silikon jel yastıkları, topuklu ayakkabının ayak tabanınızın ön kısmında sebep olduğu yanmayı ortadan kaldırır, ayağı kaydırmaz. Her iki tarafı elastik kumaşla kaplı olan polimer-jel, sadece   2 mm. kalınlığa sahip olduğundan her ayakkabıya rahatlıkla sığar. Tarak bölgesini sürtünme ve basınca karşı koruyan ürün, ayağın çabuk yorulmasına ve oluşabilecek ağrılara engel olur.
Alışverişte nelere dikkat etmeliyiz?
- Ayakkabılarınızı akşama doğru almalısınız. Gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru ayaklarınız şişer ve genişler. Böylece akşam alınan ayakkabı rahatsa gün boyu giydiğinizde de sizi rahatsız etmez.
- Ayakkabı ayakkabi alırken her ikisini de deneyin çünkü genellikle, iki ayağınızın boy ve genişliği aynı değildir.
- Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu ayakkabıları tercih edin.
- Parmaklarınızın normal şeklini korumak için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçının.
- Ayakkabının iç kısmının çok kaygan ve sert olmamasına dikkat edin.
- Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı.
- Satıcının, ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağı şeklindeki sözlerine kanmayın.
- Her zaman ayağınızın hava almasını sağlayan  modelleri seçin.
- En uzun  parmağınızla ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olsun.

Yorumlar

  1. Ayak tarağı koruyucusunu bende kullanıyorum gerçekten çok faydalı ayakkabı giyen herkese tavsiyemdir..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zener Kartlarıyla Duyu Ötesi Algılama Yeteğinizi - 6. Hissinizi - Test Edin...

Oriflame Tender Care

Göğüs Büyüten Mucize Bitkiler

Cilt Lekeleri için Oriflame Novage Bright Sublime

Oriflame Aralık Kataloğu

Oriflame Danışmanı Olmak Bu Kadar Kolay